september 12

Compassie?

0  comments

Compassie?

“Steeds als hij even een beetje tot rust kwam riep hij uit ‘ik begrijp niet waarom ik hierom moet huilen, het is al 50 jaar geleden!’. En dan begon hij weer keihard te huilen. “

Dit zei mijn cliënt Marcel tijdens een sessie waarin onverwacht een verborgen trauma naar boven kwam. Marcel is 62 jaar oud en een heel rationele man. Maar zelfs hij met al zijn nuchterheid en zijn zakelijke achtergrond als bankier, kon ervaren hoe een traumatische ervaring op zijn 12e jaar nog altijd onbewust een rol speelde bij zijn paniekaanvallen.

In dit artikel over compassie wil ik graag iets uitleggen over trauma, en waarom we dat zoveel tegenkomen bij onze cliënten in de verslavingskliniek.

Wat is trauma?

Het woord trauma komt uit het Latijn en betekent letterlijk ‘letsel, verwonding’.  Net als een snee in je arm, een gebroken been, een hersenschudding, is psychisch trauma een wond die je hebt opgelopen in je leven. Als die wond goed heelt dan heb je er geen last van. Maar als die wond niet goed wordt behandeld, dan kan het voor altijd pijn blijven doen of tot een beperking leiden.

We kennen allemaal de grote trauma’s zoals seksueel misbruik, huiselijk geweld, oorlog, ongelukken en natuurrampen. Maar er zijn ook ‘kleine’ trauma’s zoals de scheiding van je ouders, een ziekenhuisopname, een moeilijke geboorte, gepest zijn op school, niet mee kunnen komen door dyslexie, adhd of autisme, er niet bij horen op school of in een vriendengroep, verdwaald zijn, door een ouder in de steek gelaten zijn, een ernstige ziekte, overlijden van een dierbare, etc. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat je tijdens de zwangerschap al een trauma kunt ontwikkelen als je moeder veel stress of angst ervaart, bijvoorbeeld door oorlog of een agressieve partner.

De kern van een traumatische gebeurtenis is dat je iets ervaart dat zeer beangstigend of stressvol is, en dat je die situatie niet kunt beïnvloeden. Je kunt niet vechten of vluchten.

Trauma en verslaving

Van de circa 500 cliënten die ik heb gesproken, was er precies 1 waarbij we niets traumatisch konden ontdekken in het levensverhaal, precies 1. Zijn ouders waren wel gescheiden, maar hij vond zelf dat hij daar echt geen last van had gehad. Hij had gewoon de pech dat hij op zijn viertiende in een vriendengroep kwam van oudere jongens die allemaal alcohol en coke gebruikten, waardoor hij dat ook ging doen en verslaafd raakte.

Maar al die andere mannen en vrouwen hadden allemaal 1 of meer traumatische ervaringen in hun levensverhaal zitten. In de kliniek waar ik werk schrijven de cliënten in de eerste week hun levensverhaal en lezen dit voor aan hun groepsgenoten. Als therapeut ben ik daar dan bij en geef ik uitleg over het effect van die trauma’s en leg het verband uit met hun verslaving. Dan zie je de kwartjes vallen en beginnen mensen te begrijpen waarom ze gevoelig zijn voor verslaving.

Later in het programma leg ik dan uit dat die trauma’s geen excuus zijn om door te gaan met gebruiken, maar ik leg daarbij wel uit dat het niet hun schuld was dat zij iets nodig hadden om zich beter te voelen, want het trauma ‘schuurde van binnen’ en gaf een klein of groot onbehaaglijk gevoel. Het verslavende middel of gedrag gaf ‘verzachting’ voor het trauma.

Dr. Gabor Maté

Deze visie over verslaving en trauma deel ik o.a. met dr. Gabor Maté, een arts en verslavingsspecialist uit Canada, die zelf ook verslaafd was aan eten, werken en shoppen. Ik luister veel en graag naar hoe hij vertelt over verslaving, trauma, stress en andere relevante onderwerpen. Vooral zijn eerlijkheid over zijn eigen verslavingen raakt me altijd en inspireert me in mijn eigen eerlijkheid en kwetsbaarheid.

Dr. Gabor Maté heeft veel onderzoek gedaan naar de connectie tussen verslaving en trauma. Hij ontdekte o.a. de studie naar Adverse Childhood Experienes (ACE). Uit die onderzoeken komt naar voren dat negatieve ervaringen uit de kindertijd leiden tot een veel groter risico op verslaving.

Compassie voor de verslaafde?

Ja, wat mij betreft dus wel. Als je beseft dat vrijwel iedere verslaafde een achtergrond heeft met 1 of meerdere traumatische ervaringen. Als je weet dat een trauma leidt tot gevoeligheid voor verslaving. Als je snapt dat elke verslaving, of het nou alcohol, drugs, gokken, gamen of wat dan ook is, verlichting geeft aan de moeilijke gevoelens. Dan is het niet moeilijk om compassie te voelen voor een verslaafde.

Dat betekent niet dat de verslaafde er niets aan kan doen! Iedere verslaafde kan om hulp vragen en naar een professional stappen. Iedere verslaafde draagt wat mij betreft ook de verantwoordelijkheid voor zijn eigen gedrag en gebruik.

Wat kun jij hier als naaste mee?

Als je compassie voelt voor degene van wie jij houdt die verslaafd is, dan heb je veel minder last van boosheid, teleurstelling en frustratie. Dat geeft enorm veel lucht voor jezelf. En daarmee neemt ook de druk in de relatie af.

En ook jij kunt hulpen zoeken voor deze lastige situatie. Als naaste van een verslaafde heb je recht op hulp en kun je leren welke stappen je moet zetten om de verslaafde te motiveren om hulp te zoeken. En je kunt leren hoe je de kwaliteit van je eigen leven kunt verbeteren, ook als de verslaafde nog geen hulp wil zoeken.

Met de CRAFT methode wordt al sinds de jaren 80 veel resultaat behaald. Van alle naasten die deelnemen aan CRAFT slaagt 67% erin om de verslaafde te motiveren om hulp te zoeken. En 100% van de cursisten verhoogt de kwaliteit van haar eigen leven.

Er is hulp voor naasten

Als je hier meer over wilt weten kun je gratis het eBook hierover downloaden onderaan deze pagina. Of je kunt me bellen of mailen voor een gratis adviesgesprek.

Mail: mail@naasten-van-verslaafden.nl

Bel: 035-2340443

Ik gun je dat je die stap zult nemen!

Hartelijke groet,

André Jansen

Loved this? Spread the word


Soortgelijke blogs

Veerkracht is onmisbaar bij verslaving

Read More

Verslaving is…

Read More
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download gratis het ebook

Basiskennis verslavingsherstel voor naasten van verslaafden

__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"fe382":{"name":"Main Accent","parent":-1}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default Palette","value":{"colors":{"fe382":{"val":"var(--tcb-skin-color-0)"}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"fe382":{"val":"rgb(19, 114, 211)","hsl":{"h":210,"s":0.83,"l":0.45}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
Download
>