"


“Ik had een enorm oordeel over mijn zus, omdat ze haar verslaafde man niet wilde opgeven. Toen ik André sprak over verslaving en hij mij uitlegde dat veroordeling en afwijzing de meeste pijn oplevert, begon ik meer begrip te krijgen voor mijn zus en haar man. Door alles wat ik van André geleerd heb, kon ik mijn zus motiveren voor de cursus voor naasten, en is mijn zus er in geslaagd haar man te motiveren om hulp te zoeken. Ik begrijp nu dat we de verslaving met elkaar moeten overwinnen, en dat alle naasten elkaar daarin moeten ondersteunen in plaats van de ander afwijzen.”

 

Nienke, schoonzus van Hendrik, die verslaafd was aan alcohol en seks.

"


“Ik mocht er niet over praten toen hij nog dronk, want dat wilde hij niet. Ik mocht er ook niet meer over praten toen hij gestopt was met drinken, want het probleem was tenslotte opgelost, en ik moest niet zo zeuren. Pas toen ik andere naasten van verslaafden ontmoette hoefde ik niet langer te zwijgen en was er eindelijk aandacht voor mijn verhaal. Eindelijk was er tijd en steun voor mij! 

André heeft mij geholpen om mezelf weer serieus te nemen en het leven te leiden dat voor mij waardevol is. Daarnaast heeft André mij en Jan geholpen om onze relatie weer gelijkwaardig te krijgen, en weer te genieten van elkaar, ondanks de nare ervaringen tijdens zijn verslaving.”Brigitte, 58 jaar en getrouwd met Jan die nu 1,5 jaar clean is van alcohol.

"


“Vroeger zei ik bijvoorbeeld tegen Kees: “ik ben blij dat je eindelijk een keertje nuchter was op de verjaardag van mijn moeder”. Nu zeg ik “ik heb een fijne avond gehad, dankjewel dat je geen bier hebt gedronken”. Inhoudelijk zeg ik daarmee hetzelfde, maar door deze nieuwe manier van communiceren voelt Kees zich niet meer aangevallen en voelt hij zich gewaardeerd door mij. En dat maakt een groot verschil in ons contact!Franca, getrouwd met Kees die nu 6 maanden clean is van alcohol.

André Jansen (1964) werkt in de verslavingszorg enerzijds met de naasten van verslaafden in zijn eigen praktijk, en anderzijds met verslaafden bij Spoor 6, een verslavingskliniek in Bussum. 

In zijn eigen leven heeft hij zelf ervaren hoe het is om een dierbare te zien lijden aan verslaving: zijn schoonvader, zijn partner en zijn stiefzoon. De impact was in alle drie de situaties verwoestend en deze ervaringen hebben grote impact gehad op zijn leven. 

In zijn werk met verslaafden en naasten van verslaafden kan André zijn mensenkennis, therapeutenopleidingen, en werkervaring in de GGZ goed inzetten. Werken met deze doelgroep voelde vanaf het begin als een activiteit die hem opvallend gemakkelijk afging, iets waar hij talent voor leek te hebben en enorm veel voldoening uit haalde. Vanuit zijn eigen ervaring met verslaving en de verslaafden die hij in zijn privéleven heeft meegemaakt kent hij de problemen ook van de andere kant, en niet alleen als hulpverlener.

Cliënten ervaren bij André begrip, compassie, liefdevolle confrontatie en oprechte aandacht. Daardoor durven ze hun persoonlijke verhaal te vertellen en durven ze kwetsbaar te zijn en zich te openen voor hulp en ondersteuning. Door zijn kennis van mindfulness en spiritualiteit, en zijn grote gevoel voor humor zijn veel cliënten dankbaar voor zijn begeleiding en nemen ze met gemengde gevoelens afscheid als het doel behaald is. Met een brede glimlach zegt André dan: “ik hoop je nooit meer te zien, althans, niet hier!”

Brenda volgde de CRAFT-cursus bij André en zei daarover: “André werkt volgens een duidelijke structuur en een overzichtelijk plan, waardoor ik me kon overgeven aan het proces. Ik heb geleerd dat ik voor mezelf mag kiezen, dat ik mag zijn wie ik ben, wat ik kan doen om mijn gedrag te veranderen, zodat ik mijn partner kon motiveren om hulp te zoeken. Ik ervaar André als veilig, rustig, doortastend en scherp.”

André werkt sinds 2005 als coach/therapeut/trainer en gebruikt daarbij diverse methoden: mindfulness/meditatie, NLP, Transactionele Analyse, Familie-opstellingen, stress/burnoutmanagement, spiritualiteit/non dualiteit, CRAFT, Acceptance and Commitment Therapy, hechtingsgerichte relatietherapie, hartcoherentie, cognitieve gedragstherapie, innerlijk-kind-heling, en geweldloze communicatie.

Zijn inspiratiebronnen zijn o.a. Gabor Maté, Scott Kiloby, Byron Katie, Eckhart Tolle, de Dalai Lama, Tibetaans Boeddhisme, Sue Johnson, Robin Norwood, de Alcoholics Anonymous (AA), Abraham Hicks, Rupert Spira, Brené Brown. 

>