september 12

Wat is verslaving werkelijk?

0  comments

Wat is verslaving werkelijk?

In dit artikel wil ik je meer uitleg geven over verslaving. Als je denkt dat je naaste verslaafd is, dan kun je op internet helemaal verdwalen in alle informatie en definities. Dan kun je door de bomen het bos niet meer zien, en krijg je het gevoel dat je nog meer de grip verliest op de situatie.

In dit blog geef ik je de definitie van dr. Gabor Maté die als arts jarenlang werkte met verslaafden in de Canadese stad Vancouver. Dr Maté heeft enorm veel kennis en ervaring van verslaving, ook vanuit zijn privé-leven. Hij kan de ingewikkelde informatie over verslaving vertalen in toegankelijke woorden die juist voor leken goed te begrijpen zijn. Gabor Maté heeft diverse boeken over verslaving geschreven.

Wat is verslaving werkelijk?

A: een hersenziekte

B: een probleem van slapjanussen die te weinig karakter en discipline hebben.

C: een ongezonde manier om je tijdelijk beter te kunnen voelen.

Optie B is wat veel mensen denken die te weinig kennis hebben van verslaving. Vanuit een makkelijk oordeel en onwetendheid ontstaat een beeld dat de verslaafde gewoon geen zin heeft om te stoppen en het wel best vind zo, ondanks alle gevolgen. Niet alleen is dit oordeel onjuist, het maakt de situatie ook nog ‘ns erger. Door een verslaafde op deze manier te veroordelen, duw je hem nog meer van je af, en ontstaat er meer isolatie en vervreemding, hetgeen de behoefte aan de verslaving nog sterker maakt.

Optie A en C zijn beide correct. Over verslaving als hersenziekte geef ik in een verderop een korte uitleg; in dit blog ga ik vooral in op optie C.

Verslaving is een ongezonde manier om je tijdelijk beter te kunnen voelen.

Dr. Maté heeft een korte en begrijpelijke definitie van verslaving, die bestaat uit 4 onderdelen:

  1. Je neemt iets in of je doet iets waardoor je je tijdelijk beter voelt. Je ervaart meer zelfvertrouwen, ontspanning, je durft makkelijker contact te maken, je voelt je energieker en komt makkelijker tot actie, je bent minder depressief, minder onzeker, minder verlegen, etc.
  2. Je middel of gedrag levert op termijn meer schade op dan voordelen. Door de alcohol, drugs, gamen, gokken, etc ontstaat er schade voor jezelf en/of anderen. Het kost je veel geld, je gezondheid kan er onder lijden, je brengt jezelf of anderen in gevaar doordat je minder goed kunt autorijden, je kunt agressief of gewelddadig worden, je kunt je baan kwijtraken, je familie wil je niet meer spreken, je kinderen schamen zich voor jou, etc.
  3. Je kunt er niet meer mee stoppen, terwijl je er wel mee wilt stoppen. Je hebt zelf wel door dat het niet goed voor je is om er mee door te gaan en je besluit om er mee te stoppen. En dan ontdek je dat je er niet meer mee kunt stoppen; je bent machteloos geworden ten aanzien van je verslaving.
  4. Als je er wel mee stopt dan ervaar je onthoudingsverschijnselen die zo sterk zijn dat je weer terugvalt in gebruik of in ongezond gedrag.

Dit zijn de vier criteria van verslaving. Als iemand aan alle vier voldoet dan is iemand volgens dr Maté verslaafd.

Vanuit mijn werk als therapeut in een verslavingskliniek herken ik deze criteria volledig. De vele honderden cliënten die ik de afgelopen jaren heb begeleid voldeden allemaal aan deze criteria.

Wat zijn onthoudingsverschijnselen?

Onthoudingsverschijnselen worden ook wel cravings genoemd. Het zijn enorm sterke gevoelens, zó sterk dat ze het gezond verstand uitschakelen. Dit sluit ook aan bij optie A: verslaving is een hersenziekte. Ons menselijk brein bestaat uit diverse onderdelen. Bij verslaving is de hersenstam, ook wel het reptielenbrein genoemd zeer sterk aangetast en neemt het de leiding over. De prefrontale cortex, waar het gezond verstand zit, wordt uitgeschakeld en de impuls vanuit het reptielenbrein neemt de leiding, waardoor de verslaafde toch gaat gebruiken of het verslaafde gedrag gaat doen. In de verslavingskliniek heb ik daar verhalen over gehoord die gewoonweg niet te geloven zijn voor mensen die dit niet uit eigen ervaring kennen.

Twee voorbeelden van cravings.

1. Overgeven terwijl je drinkt.

Een man met een alcoholverslaving vertelde dat hij elke dag bij zijn eerste biertje steevast moest overgeven. Op het moment dat hij trek kreeg in zijn eerste biertje, wist hij dat hij zou gaan overgeven, gaan kotsen. Dit weerhield hem er echter niet van om het flesje aan zijn mond te zetten en al kotsend het bier in te nemen. Hij wist uit ervaring dat na het kotsen het tweede biertje wel zonder problemen naar binnen zou gaan. En zo deed hij dat al jarenlang elke dag.

2. Clusterhoofdpijn van cocaïne.

Een man van 24 met een cocaïne-verslaving vertelde in de therapiegroep dat hij wist dat hij een afschuwelijke hoofdpijn zou krijgen op het moment dat hij de cocaïne zou opsnuiven. De hoofdpijn was zo erg dat hij dan niets anders meer kon doen dan in een donkere kamer op bed gaan liggen en zo min mogelijk bewegen. De pijn hield dan urenlang aan. Dit weerhield hem er echter niet van om een paar keer per week te snuiven.

Met ons gezond verstand kunnen we dit niet snappen. Als je zelf nooit cravings hebt ervaren, dan begrijp je niet dat iemand zo destructief kan zijn.

Wat kun je als hier nou mee als naaste van een verslaafde?

Doordat je beter begrijpt wat verslaving is en waarom een verslaafde niet kan stoppen zonder hulp, krijg je meer grip op de situatie. Ze zeggen wel eens ‘kennis is macht’, en dat geldt zeker bij verslaving. Doordat je beter door hebt hoe de verslaving in elkaar zit, en je de verschillende onderdelen van de verslaving en de verslaafde gaat analyseren, kun je leren hoe je positieve invloed kunt gaan uitoefenen op de verslaafde. Je kunt zijn gedrag en zijn gewoonten gaan beïnvloeden waardoor hij op termijn minder gaat gebruiken en de kans groter wordt dat hij professionele hulp gaat zoeken.

Wat heb je als naaste nodig om de verslaafde te kunnen helpen?

Zoals ik al schreef: ‘kennis is macht’. Hoe meer je begrijpt van de verslaving, en hoe meer informatie je verzamelt over de triggers, het gedrag en de gevolgen van de verslaving, des te meer grip je gaat krijgen op de hele situatie.

Hoe kun je dat leren?

Er bestaat een zeer succesvolle methode, CRAFT genaamd. Het is een cursus van 8 lessen waarin je alles leert wat je nodig hebt om de verslaafde te motiveren om hulp te gaan zoeken bij een verslavingskliniek of andere professional. In die 8 weken vergroot je je kennis over verslaving en de verslaafde, én leer je cruciale vaardigheden om de verslaafde positief te beïnvloeden, Je krijgt meer zicht op je eigen gedrag, op de ingesleten patronen tussen jou en de verslaafde, op de communicatiepatronen, je manier van problemen oplossen en je leert om die vaardigheden te verbeteren waar jij dat nodig hebt. Als er sprake is van agressie of geweld dan leer je om de veiligheid te vergroten.

Hoe vinden we de beste hulp?

Met CRAFT begeleid ik je stap voor stap in jouw proces. Als de verslaafde inderdaad gemotiveerd is om hulp te zoeken, kan ik daarin desgewenst adviseren. Het is niet makkelijk om als leek de best passende hulp te vinden, en met mijn kennis van de verschillende behandelvormen kan ik adviseren welke klinieken het beste aansluiten op jullie situatie.

Waar vind ik meer informatie over CRAFT?

Als je interesse hebt in CRAFT dan kun je onderaan deze pagina het gratis eBook over CRAFT downloaden.

Of je kunt contact met me opnemen voor een gratis adviesgesprek.

Mail dan naar: mail@naasten-van-verslaafden.nl of bel met: 035-2340443.

Als je van iemand houdt die verslaafd is wacht dan niet met hulp zoeken. Veel naasten hebben de valse hoop dat het vanzelf wel goed zal komen, maar dat gebeurt echt nooit. De verslaving is te krachtig om zonder hulp te kunnen verslaan. Dus zet je schaamte opzij, haal je moed tevoorschijn en zet deze eerste stap naar hulp. Gun dit jezelf en de verslaafde. 

Loved this? Spread the word


Soortgelijke blogs

Veerkracht is onmisbaar bij verslaving

Read More

Verslaving is…

Read More

Compassie?

Read More
Leave a Repl​​​​​y

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download gratis het ebook

Basiskennis verslavingsherstel voor naasten van verslaafden

__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"fe382":{"name":"Main Accent","parent":-1}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default Palette","value":{"colors":{"fe382":{"val":"var(--tcb-skin-color-0)"}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"fe382":{"val":"rgb(19, 114, 211)","hsl":{"h":210,"s":0.83,"l":0.45}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
Download
>